• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

Interno
Uputstvo za planinarske vodiče

 

Kako da planinarenje bude interesantnije omladini

 

1. Planinarski vodič treba da razume da omladini obično pešačenje u šumi nije interesantno kao zabavni park,igranje igrica na računaru ili konzoli. Planinarski vodič isto treba da zna da je pešačenje uzbrdo interesantno samo malom broju ljudi. Vodič treba da voli planinarenje i da prevaziđe uobičajene negativnosti.

2. Preporučuje se da u grupi bude veći broj pripadnika iste generacije jer u društvu planinarenje može biti mnogo interesantnije.

3. Ukoliko u grupi ima omladine vodič, je dužan da skrati (prilagodi) stazu. Odrasli često imaju sećanja o tome šta su oni sve radili dok su bili mladi. Današnja omladina nije u tako dobroj kondiciji kao što ste Vi bili. Sa omladinom uvek planirajte kraću umesto duže staze. Uvek je bolje da se vratite ranije nego da zanoćite u šumi i planini. Zapamtite, ulažete u budućnost.

4.Izaberite destinaciju - stazu gde postoji nešto specijalno - izuzetno. Osim retkih dendrologa - šumara koji će uživati u šumi. Omladina želi da vidi neverovatan pogled, predivan vodopad, staro sklonište ili obilje borovnica i kupina kao nagradu za njihov uložen veliki trud. Ako tokom šetnje nema nečeg posebnog vodič je dužan da zabavi i animira grupu.

5. Ukoliko u grupi ima male dece, svakom detetu dajte kesicu sa par slatkiša. Ove slatkiše mogu pojesti ili se menjati. Ovo je i odličan test emocionalne inteligencije. Možete veoma lako proceniti budući uspeh deteta na osnovu toga da li je dete pojelo slatkiše pre početka šetnje ili je sačuvalo najbolje slatkiše za kraj.

6. Za manju decu organizujte neku igru tokom šetnje (održavanje ravnoteže, skakanje sa kamena na kamen, preskakanje potoka...). Deca će ćešće zapamtiti ovu igru a ne pešačenje.

7. Stazu birajte tako da prolazite kroz planinarske domove sa besplatnim internetom. Omladina će tako moći da se odmori uz Facebook ili online igrice. Ukoliko nema planinarskog doma sa besplatnim internetom napravite ipak pauzu kako bi ucesnici mogli da azuriraju svoje statuse i  "uploaduju" fotografije.

8.Kada se grupa umori napravite odmor ali ne predugačak i ne prečesto.

Omladina može da ima mnogo koristi od sportskih aktivnosti. Planinarenje kao i drugi sportovi obezbeđuje mogućnost da se nauče nove veštine, istraže novi predeli, poveća samopouzdanje i naravno da se zabavi. Pun potencijal ovih koristi se može ostvariti pozitivnim pristupom. Pristup orjentisan omladini rezultovaće redovnim učešćem a kreiraće se i pozitivna slika o planinarenju kao korist od budućeg dobrog zdravlja omladine i kasnije odrasle populacije.

Osnovni zahtev za vodiče je da se brinu o bezbednosti omladine i da bavljenje planinarenjem prođe bez povrede.

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 63 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com