• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

U subotu 06.04.2013. god. u organizaciji PD Naftaš održana je akcija Ostrvica i Rudnik 2013. Na akciji je učestvovalo 19 planinara. Akcija je bila nagradnog karaktera sa popustom za planinare koji su prethodne godine radili na planinarskom maratonu na Fruškoj gori.

Vodiči su bili Zoran Marković i Milan Marković. Nismo imali lokalnog vodiča već smo se koristili GPS tehnologijom i veoma dobro održavanim markacijama.

Planinari su se kretali trasom  Zagrađe-Ostrvica-Varnice u prvom delu a kasnije naselje Rudnik - planinarski dom - Mali Šturac - Srednji Šturac - Cvijićev vrh - Banetov vrh - Misa - naselje Rudnik


Prikaz transverzale - Rudničke staze

 

U potpunosti smo išli planiranom stazom. Asistencija naših alpinista nije bila potrebna jer su nas na Ostrvici dočekale nove sajle koje su obezbedile veoma siguran uspon. Na vrh su se uspešno popeli svi koji su to želeli. Na vrhu smo se malo odmorili i uživali.

 

O bezbednosti je brinuo Zoran Marković

 

Ostrvica

Po silasku otišli smo do naselja Rudnik gde smo krenuli ka domu, Malom i Srednjem Šturcu, ručali kod klupa, popeli se na Cvijićev i Banetov vrh.

 

 

Cvijićev vrh

Banetov vrh

Sa planine smo se spustili drugim putem i uživali u živopisnim predelima Šumadije. Obišli smo ostatke džamije koja je u XIII veku bila katolička crkva - Misa.

 

Misa

 

 

Primetili smo i lepu markaciju koja podseća na markaciju planinarskog maratona na Fruškoj gori.

Spomenik Arseniju Lomi

Potom smo krenuli karavanskim putem i došli do Belanovice gde smo tragali za šarenim kućama. Planinari su odgledali i film o Ostrivici i njenom nastanku. Posebno je bila interesantna priča o oblasti Kačer, istoriji i običajima kraja.

Ukupno smo prešli: Zagrađe-Ostrvica-Varnice 6,2 km, 612 m uspona i 371 m silaska; Rudnik 13,9 km, uspona i silaska po 786 m.

Napisao Milan Marković

 

Fotografije sa akcije:

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 127 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com