• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Planinarsko društvo Naftaš je 09.02.2013. godine organizovalo planinarsku akciju sa planiranom stazom Beočin-fruškogorski vodopadi-Popovica. Za prevoz je
korišćen redovni prigradski autobus br. 78 za Beočin selo u 8.20. Na akciju se krenulo u 8.55 iz centra Beočina.

 

Grupa planinara koja je pošla na šetnju je bila veća od ocekivane. Vodiči se zahvaljuju svim planinarima koji su došli na akciju a posebno onima koji su prešli celu planiranu stazu.
Došli su nam gosti iz dva planinarska drustva iz Sombora kao i veći broj novosadskih planinara. Grupu su pratila i tri psa od kojih su dva zlatna retrivera bila izuzetno vesela i druželjubiva. Planirano je da se delom ne ide markiranim stazama. Od planirane staze je odstupljeno na stazi dužine oko 150 m tako što se grupa kretala u neposrednoj blizini planirane staze paralelno istoj. Vreme za pešačenje je bilo idealno, prijatna temperatura bez vetra i padavina. Na delovima staze je bilo blata ali nista strašno.

 

Na startu je bilo 32 planinara iz 11. planinarskih drustava.

 

 

Šakotinacki vodopad je obišla cela grupa.

 

Šakotinački vodopad


Posle posete sakotinackog vodopada, veća grupa je krenula planiranom stazom i obišla vodopad na Dobrom potoku koji nas je iznanadio bogatstvom vode i
lepotom.

Vodopad na Dobrom potoku


Manja grupa je rešila da ne ide planiranom stazom već su krenuli markacijom koja ide od Šakotinackog vodopada, manja grupa se dalje podelila na dve grupe:
jednu koja je direktno išla na Osovlje i drugu koja je išla na Osovlje preko Kozjeg brda.

Na Osovlju su se srele veća grupa i grupa koja je direktno išla na Osovlje. Posle kraćeg odmora deo planinara je krenuo ka Kozarskoj kaskadi. Kozarsku
kaskadu je obislo 7 planinara (veci deo planinara je rešio da se kreće grebenom i da ne obiđe Kozarsku kaskadu), po obilasku iste jedan planinar je krenuo ka
Starom Rakovcu a ostatak je nastavio planiranom stazom.


Kozarska kaskada

Ostatak planinara se podelio u više grupa, neki su krenuli ka Beočin selu maratonskom stazom a neki Dupčekovim putem. Završili su šetnju ili u Beočinu ili Beočin selu (jedan deo planinara se opredelio za ovu stazu jer su tu ostavili automobile ili su se umorili i nisu mogli da pređu celu stazu).

Od Brankovca je 8 planinara krenulo ka Popovici, preko Zmajevca i Kraljeve stolice. Grupa koja je prešla celu stazu i obišla tri vodopada išla je sledećom stazom: Beočin centar-Brkinjaš-Erdelj-Vašinara-Ravni breg-Osovlje-Dobra voda-Stolice- Kozarski potok-Izvor kozarskog potoka-Stena-Crvena Krečana-Brankovac-Zmajevac-Popovica- Paragovo.

Na cilj je doslo 8 planinara (6 planinara je obišlo sva tri vodopada, 2 planinara su obisli po 1 vodopad).

Akcija je završena u 16.41 na autobuskoj okretnici u Paragovu.

Veoma lepe fotografije snimio je Dušan Tomić.

Statistika staze:

Početak 2013-02-09 08:54:39
Kraj 2013-02-09 16:41:18
Ukupno vreme 07:46:39
Pređeno 26 616.2 m
Min. visina 103.5 m
Maks. visina 531.3 m
Ukupan silazak 1 233.3 m
Ukupan uspon 1 279.9 m


Izveštaj sastavio Milan Marković.

 

Fotogalerija:

 

.

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 89 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com