• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Планинарско друштво НАФТАШ у суботу 8. априла 2023. године организује одлазак на планинарску акцију - Таорска врела 2023:

 

 

Панорама Таора

Таор је насељено место града Ваљева у Колубарском округу. Према попису из 2002. било је 378 становника (према попису из 1991. било је 424 становника). Таор се налази на путу Ваљево-Косјерић. То је планинско насеље са више брда и ливада. Таорске стене доминирају над селом, а река Скрапеж пролази кроз насеље. У Таору су чувена Таорска врела, са воденицама, која се уливају у Скрапеж. Око Тарских врела ископава се квалитетна сига. Становништво се бави сточарством и пољопривредом. Сточарством се баве за своје потребе, највише има оваца и крава. Од пољопривреде највише гаје малину, шљиве, кромпир и јабуке. У селу је основна школа са 4 разреда.  Има ливада и шума се лековитим биљкама и јестивим печуркама.

 

 1taor

 Таорска врела

Фотографије Таорских врела су некад поносито красиле сваку брошуру која је служила за представљање некадашње велике државе СФРЈ. Међутим, за потребе Косјерићког водовода, 80-их година прошлог века, врела су каптирана, вода је одведена па је  тако нарушена и сва лепота овог краја. С обзиром на то да највише воде има у рано пролеће, следи логичан закључак да је то идеално доба године кад врела у највећем обиму показују свој оригинални изглед.

Таорска врела се налазе у Доњем Таору недалеко од пута за Маковиште. У овом предивном природном простору, некад је постојало 12 воденица, сада их је остало неколико од којих су само две или три у неком нормалном стању где се може видети како је све то некад изгледало.

 

 Полазак: СУБОТА 08.04.2023. у 07:00 часова са паркинг из Подгоричке улице иза зграде НИС  (Народног фронта 12), окупљање учесника од 06:45
 Превоз: Минибус или аутобус
Нови Сад – Лајковац-Дивци- Мионица-Дивчибаре- Kаона- Радановци - Нови Сад
 Повратак: СУБОТА  08.04.2023. око 21:00 
 Исхрана: из ранца
 Неопходна
опрема:
 Планинарске ципеле, батер-лампа, кабаница, капа, рукавице и остала опрема за  заштиту од  сунца, кише,  блата и ветра.
ОБАВЕЗНО понети лична документа, здравствену књижицу и планинарску књижицу са маркицом за текућу годину.
 Трошкови: 2000 динара за трошак превоза.
Пријава уз аконтацију од 2000, 00 динара.

У случају отказа, аконтација се не враћа.
Програм:  СУБОТА 08.04.2023.

Маршута је Село радановци, Споменик Жикици Јовановић Шпанцу- Мрамор, Лазе,  Доњи Таор - Таорска врела и повратак кружном стазом до полазне тачке. Стаза је дужине 15 км, успон нешто око 600 м н.в. Очекивано време трајања пешачења је 6-8 сати. Стаза је кружна. Полазак на стазу је од слапова у селу Доњи Таор (етно домаћинство Јовановић). Преко брвна  прелази се река Скрапеж, затим уз леву обалу пешачи се око 1,5 км до уливања Белог потока у реку Скрапеж. Уз наведени поток до макадамског пута кроз засеок Ћировине села Радановци до споменика Жикице Јовановића-Шпанца. Одатле се пружа поглед према Kосјерићу. Гребеном који се зове Мрамор (поглед се пружа јужно и северно од стазе), долази се до макадамског пута источно од Таорске стене. Одатле се силази, а затим пење кроз боровњак Виса Рудине (780 м) и долази се на почетну тачку.

По завршетку акције могућ ручак у неком успутном ресторану.

 Водич:  Зоран  Марковић, Милан Марковић и Стеван Гашпаровски
 Пријаве и уплате:

Kод Стевана Гашпаровског до попуне места искључиво путем смс поруке на телефон 063/523-758 .
Потребно је послати: назив акције, име и презиме, и назив планинарског друштва.

Свако наступа на сопствену одговорност у складу са правилником ПСС!

taorska vrela01

veliko taorsko vrelo 

Rad društva pomažu:

Ko je na mreži: 32 gostiju i nema prijavljenih članova

Preporučujemo:

Popusti za članove:

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com