• image
  • image
  • image

Vaše slike, tekstove, izveštaje i najave šaljite na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Врхови Проклетија
Волушница, Талијанка, Попадија и Виситор
24.-27.08.2017. године

 Одржавање акције помаже Град Нови Сад и Градска управа за спорт
и омладину кроз програм Планинарење ван Фрушке горе

gradnovisad
417111
Виситор
 
ДАТУМ: 24.-27.08.2017.
МАРШУТА: Нови Сад- Краљево-Нови Пазар-Беране-Гусиње-Пепиће-Али Пашини извори-Нови Сад
РЕВОЗ: минибус 
ВОДИЧИ: Милан Марковић, Миклош Пот
ПОЛАЗАК: Четвртак 24.08.2017. у 20.00 од Зграде НИС-а. Потребно је доћи најкасније до 19.45 часова.
ПОВРАТАК: Недеља 27.08.2017. око 24.00 часа..
ХРАНА: У сопственој режији.
СМЕШТАЈ: У планинарском дому Бранко Котлајић, уколико га резевишемо на време. Планинарски дом нема купатило нити тоалет. Првих 20 пријављених спавају у заједничкој спаваоници на креветима на спрат, остали у поткровљу.
Потребно је понети постељину или врећу за спавање. Пре напуштања дома планинари су дужни да очисте за собом и да оставе дом у затеченом и уредном стању.
ТРОШКОВИ: Око 4800 динара, трошкови обухватају превоз, таксу за НП Проклетије, смештај у дом, храну и смештај за возача.

У случају да дом не буде расположив цена ће се кориговати (трошкови смештаја у дому су нешто мањи од 900 динара по учеснику) и урачунати су у трошкове.

Уплата је на састанцима Друштва код водича или на текући рачун. Код пријаве уплатити аконтацију од 4800,00 дин.
Постоји могућност корекције цене ако буде мање од 20 учесника или у случају непредвиђених трошкова.
НЕОПХОДНА ОПРЕМА:  Обавезно понети, прибор за личну хигијену, личну карту, планинарске ципеле, кабаницу, капу, рукавице, наочаре за сунце, крему за заштиту од сунца, гамашне, мали ранац за дневну шетњу, качкет или шешир за заштиту од сунца, ручну лампу, фотоапарат, резервне батерије и сл.  
ПРИЈАВЕ И УПЛАТЕ: На састанцима друштва средом у 19.00  попуњавањем пријаве код водича или СМС поруком:
Милан Марковић, 064/842-3054 или Миклош Пот, 064/14-63-585

На планинарским акцијама могу да учествују само познати планинари са одговарајућом кондицијом. Остали могу да бораве у дому и уживају у шетњи у околини дома.

ПРОГРАМ:


Петак, 25.08.2017.
Долазак у дом. Након смештаја и одмора полазак на планинарску акцију: успон на Волушницу (1876 m.н.в), затим наставак туре преко Талијанке (2056 m.н.в) и Попадије (2057 m.н.в) и повратак у дом. Трајање успона до Волушнице је 2-2,5 сата и још додатни сат за Талијанку и Попадију. Повратак 1,5 сат. Све укупно око 5 сати. 
Ко неће, не мора на Талијанку и Попадију, може се директно вратити до дома истим путем.

Субота, 26.08.2017. 
Одлазак превозом до Пепића. Успон до Визиторског језера 1800 (m.н.в), купање и наставак до врха 2211 (m.н.в). Повратак одлазак на Плавско језеро. Преко пута сплава на Плавском језеру налази се етно ресторан са одличном храном. 

Недеља, 27.08.2017. 

Шетња до треће ливаде и назад. Паковање и одлазак до Али Пашиних извора, понора реке Грље и Савиног ока.У повратку пауза у Гусињу или Плаву за ћевапе.

НАПОМЕНА: У случају одустајања аконтација се не враћа

Обавезно понети  планинарску књижицу са важећом маркицом за ову годину, личну карту и оверену здравствену књижицу.

Учесници су дужни да сами уплате путно здравствено осигурање за све дане пута са додатним ризиком планинарења и трошкова спашавања.

  Свако наступа на сопствену одговорност у складу са правилником ПСС!
Pravila ponašanja planinara!

 planinarski dom

Планинарски дом Бранко Котлајић

Планинарски дом „Бранко Котлајић“ саграђен је 1964. године и у власништву је ПК „Раднички“. Географске координате су – северно 42° 31′ 30,8″ и источно 19° 47′ 27,3″, а дом се налази на висини од 1175 мнв.

Објекат располаже са 20 лежаја у заједничкој спратној спаваоници, а на поткровљу се, у случају потребе, може сместити још 6 планинара. У приземљу се налазе трпезерија (у којој се у случају нужде, може сместити још 4 планинара) и кухиња са текућом водом и посуђем. У трпезарији се налази шпорет на дрва који се користи за грејање и припрему хране. Испод степеништа су спремљена дрва за огрев, чију је утрошену количину потребно надокнадити пре напуштања дома (дрва се налазе у шуми близу дома).

У спаваоници је строго забрањена употреба ватре, због опасности од пожара.


У дому нема струје, постављени су соларни панели ради осветљења лед расветом. Могуће је допунити батерије, као и мобилне телефоне.

У дому нема купатила ни тоалета. Два пољска тоалета су сређена и у употреби, а налазе се у дворишту дома. Туширање је могуће напољу, у задњем делу дома, у импровизованој кабини, а одмах поред је судопера са славином за прање судова.

Спаваоница у дому

 

Гучево 2017 
са обиласком Тршића, Манастира Троноше, Бање Ковиљаче и етно села Сунчана река
недеља 30.07.2017 

spomeniknagucevu

ДАТУМ: недеља, 30. јул 2017. год.
МАРШУТА: Нови Сад- Лозница - Нови Сад
ПРЕВОЗ: аутобус
ВОДИЧ: Зоран Шокић, Злата Новаков
ПОЛАЗАК: Недеља 30.07.2017. у 06:30 од зграде НИС-а. Потребно је доћи најкасније до 06:15 часова.
ПОВРАТАК: Недеља 30. јул.2017. до 23.00 часа.
ХРАНА: У цену је урачунат ручак.
   
ЦЕНА: 2100 динара за најмање 40 учесника

У цену је урачунат: превоз око 300 km, дневница возача, ручак и улазница у Тршић а што ће бити регулисано  на лицу места.

Све личне трошкове сносе планинари.

Уплата је на састанцима Друштва код водича Зорана Шокића. Код пријаве уплатити аконтацију од 2100,00 дин. 
НЕОПХОДНА ОПРЕМА: Обавезно понети,довољно воде,  прибор за личну хигијену,планинарску књижицу,  личну карту, планинарске ципеле, кабаницу, капу, рукавице, наочаре за сунце, крему за заштиту од сунца, гамашне, мали ранац за дневну шетњу, качкет или шешир за заштиту од сунца, ручну лампу, фотоапарат, резервне батерије и сл.
Oбавезно понети добро расположење. :)
ПРИЈАВЕ И УПЛАТЕ: На састанцима друштва средом у 19.00 попуњавањем пријаве код водича : 
Зоран Шокић, 064/274-55-11 до 24. јула. 2017. или SMS поруком. Послати име и презиме, годину рођења, друштво, број планинарске књижице и контакт телефон.
ПРОГРАМ: Пешачење Бања Ковиљача - врх планине Гучево.
Обилази се  етно село Тршић, родна кућа Вука Стефановића Караџића, манастир Троноша, Бања Ковиљача, врх Гучево 779 мнв, етно село Сунчана Река на обали Дрине где ће вероватно бити ручак и још нека изненађења.
НАПОМЕНА: У случају одустајања аконтација се не враћа.

Обавезно понети планинарску књижицу са важећом маркицом за ову годину, личну карту и оверену здравствену књижицу.

 
  

PRIDRUŽITE NAM SE !!!
Planinarsko društvo NAFTAŠ
 

trsic-trsic-48359

 Tršić

ManastirTronosa
 Manastir Tronoša

Gučevo je, posmatrano sa geografsko-istorijskog stanovišta, jedna od najzanimljivijih planina Zapadne Srbije. Prema Jovanu Cvijiću, spada u Dinarski sistem i čini venac Podrinjsko-valjevskih planina, a po postanku svrstava se u mlađe nabrane planine. Nadmorska visina od ogranka do glavnog masiva i vrha kreće se između 200 i 779 metara.

Najniža kota (200m) je u podnožju, u dolini Borinske reke, a najviša kota Gučeva je Crni vrh (779m). Visoke kote su još: Peratovac (700m), Jeminove vode (670m), Orlovača (750m), Kulište (667m), Ruj (581m), Kam (634m), Stražilo (522m) i Dupli breg (338m).

Gučevo je planina koja ima dobru mrežu puteva, vencem i po obroncima, pa se može lako prelaziti peške i vozilima pogodnim za brdsko-planinsku vožnju. S njegovih visokih kota pruža se očaravajući pogled na okolna naselja raspoređena po obroncima: pod masivom, prema Drini, Loznica, Banja Koviljača, Gornja Koviljača, Brasina, Donja Borina, Gornja Borina, a s druge strane venca, Korenita, Tršić, Zajača, Paskovac, Voćnjak, Baščeluci, Krajišnici, Trbušnica.

Venac i padine obrasli su vrlo raznovrsnom šumom, mestimično ispresecanom planinskim livadama dobijenim kultivisanjem šumskog zemljišta. Ekonomski najznačajnija i najzastupljenija vrsta drveta je bukva koja se eksploatiše kao industrijsko i kao ogrevno drvo. Ona pokriva 75% površina. Na drugom mestu je hrast (6%), cer (5%), potom, grab (3%), crni bor (2%), smrča, ariš i ostali četinari (1%), javor i jasen (po1%), breza, jasika i ostali lišćari (7%). U vreme Drugog svetskog rata Nemci su posekli mnogo šuma na ovoj pitomoj planini, ali su šumske površine obnovljene prirodnim prirastom. Šumsko gazdinstvo, kasnije preduzeće ''Boranja'', pošumilo je , od 1945. godine do danas, 166 hektara goleti i rekonstruisalo nešto loših izdanačkih šuma.

Gučevo je bogato i manjim vodenim tokovima. Najznačajniji su Štira, Borinska reka, Bukovi potok, Bela reka, Mala Kamenica, Velika Kamenica, Orlov potok, Gavrin potok, Kameni potok, Zeoča itd. Ravnomerno raspoređene padavine i povoljna klima uslovljavaju i vrlo raznovrsnu floru i faunu. Ima dosta senovitih livadskih trava i lekovitog bilja: kamilice, nane, majčine dušice, hajdučke trave. U prostranim kompleksima šuma žive divlje životinje: divlja svinja, zec, srna, fazan i ptice grabljivice kao što su orao i jastreb. Tako raznovrsna fauna pogoduje razvoju lovstva. Osim toga, u ovom kraju razvijen je ribolov, pošto reka Drina neposredno udara o obronke Gučeva.

Gučevo je značajno izletničko mesto ne samo za Lozničane, Malozvorničane, turiste koji posećuju Banju Koviljaču, nego i za mnoge druge gradove Srbije, posebno Beograd, Novi Sad i druga vojvođanska mesta.

Idealne uslove za izletnike i ljubitelje prirode i planinarstva pruža i pešačenje do spomenika gučevskim junacima, poginulim u Prvom svetskom ratu.

Iz Gučeva izviru lekovite vode koje imaju širok dijapazon delovanja, pa je, na izvorima, nastalo i razvilo se u svetu poznato turističko mesto i banjsko lečilište Banja Koviljača, s kompleksima hotela, blatnog kupatila, sanatorijuma i banjskih vila. U banjskom turizmu je poznata kao ''Podrinjska lepotica'', a po lekovitosti spada u najlekovitije banje u Evropi. Sve to i dobri putevi podstiču razvoj planinskog i banjskog turizma.

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com